Skip to content →

Sådan får du en sund privatøkonomi

Stigende indtaegt

Kender du følelsen af at du aldrig har råd til noget, mens at dine venner eller veninder altid har råd til de nyeste sko, det nyeste tøj eller sågar den nyeste mobiltelefon? Den situation kender rigtig mange danskere til, og det kan for de fleste virke frustrerende, når man bare gerne vil leve et liv, hvor man ikke nødvendigvis er hæmmet af sin økonomiske situation.

Bare det at kunne tage på café med veninderne, kan for nogle være en udfordring. Man vil rigtig gerne ud og hygge sig med veninderne over en kop kaffe og få den daglige eller ugentlige sladder, men på den anden side så ved man også godt, at man reelt ikke har råd til det.

Der kan være mange årsager til at økonomien ikke spiller, men for langt de fleste skyldes det ofte en mangel på dømmekraft og en mangel på den sunde fornuft. Hvis man virkelig ønsker en sund økonomi er det ikke uopnåeligt, så længe at man bare tænker over, hvad man bruger sine penge på, og frem for alt altid bruger sin sunde fornuft.

10 råd til en sundere privatøkonomi

For at få økonomien på rette køl er du altså nødt til at forsøge at lægge dine vaner om, og tænke noget mere over hvad du bruger dine hårdt tjente penge på, samt tænke over hvordan du kan få mere ud af dine penge. Her er 10 tips til hvordan du kan få en sundere privatøkonomi:

1. Undgå de nemme kviklån: Du bør så vidt muligt forsøge at holde dig fra de hurtige og nemme kviklån, selv når økonomien presser. Står du dog i en akut penge situation, hvor du eksempelvis har en uforudset regning eller lignende udgift, der skal betales, kan det i enkelte tilfælde være et godt alternativ, hvis du vel at mærke kan afbetale lånet, når der igen er penge på kontoen. Ellers bør du helt undgå denne type af lån.

2. Spar op: Når der i starten af måneden igen kommer penge ind på kontoen, bør du så vidt muligt forsøge at lægge en del af pengebeløbet til side til en opsparing. Ved at lave en opsparing, garderer du dig imod eventuelle uforudsete udgifter, og du vil samtidig have nemmere ved lige at købe noget nyt tøj eller lignende, da du altid vil have en opsparing at tage fra.

3. Handl dagligvarer i discountbutikker: Der er i dag mange gode muligheder for at spare penge på de daglige indkøb. Det gælder bare om at undersøge markedet for dagligvarebutikker i dit nærområde og læse i reklamerne for at finde ud af, hvor du billigst kan handle dine dagligvarer ind.

4. Gå i genbrugsbutikker og loppemarkeder: Står du og mangler nye møbler eller andre ting til din bolig eller lejlighed, kan du med fordel gå i genbrugsbutikker og loppemarkeder for at finde nogle gode tilbud. Hvis du ikke har råd til at købe helt nye ting, eller hvis du bare gerne vil spare lidt penge, kan dette være et rigtig godt alternativ. Ofte vil du kunne finde nogle rigtig gode ting til stort set ingen penge.

5. Pas på impulskøb: Der hvor fælden ofte klapper, er når man fristes til at foretage nogle impulskøb, som det normalt ikke var planen, at man skulle købe. Dette sker især i dagligvarebutikkerne, hvor man tvinges til at gå igennem hele butikken, og man bliver dermed påvirket af de mange forskellige tilbud, man møder på sin vej. Sørg derfor altid for at handle ind på tidspunkter hvor der ofte er ganske få, for dermed at komme hurtigere igennem butikken. Chancen for at du fristes er dermed meget mindre.

6. Lav en madplan for en uge ad gangen: Sørg for at lave en madplan for en uge af gangen, og handl ind til det én gang om ugen. Dermed undgår du også at blive fristet af de mange tilbud.

7. Undgå fastfood: Som sagt bør du så vidt muligt undgå at købe fastfood. Ikke nok med at det er dyrt og dermed forværrer din økonomi, så er det også usundt og altså ikke godt for helbredet. Går du op i din krop, og ønsker du en sund livsstil, så sørg for at gå langt udenom fastfoodkæderne.

8. Få tænder og hår ordnet på tandlægehøjskolen og frisørskolen: Hvis uheldet er ude, og du har brug for at få ordnet dine tænder, eller trænger dit hår bare til at blive trimmet lidt, så kan du med fordel få dette ordnet på tandlægehøjskolen og frisørskolen. Her er der gode penge at spare.

9. Lav et budget, og hold det: Forsøg for hver måned at lave et budget over alle dine forventede indtægter og udgifter, og forsøg så vidt muligt at overholde det. Dermed får du et langt bedre overblik over din privatøkonomi, og samtidig ved du, hvor meget du kan sætte af til din opsparing hver måned.

10. Tænk dig om, før du foretager større køb: Når du overvejer at foretage et køb af en større betydelig størrelse, skal du altid grundigt overveje om det er noget der virkelig er behov for, og om du reelt set har råd til det. Hvis det tapper din opsparing fuldstændig, eller hvis det forårsager en gæld, som vil tage dig tid at komme ud af igen, bør du nok lige overveje det en ekstra gang.

Hvis du ønsker flere tips og gode råd til hvordan, du kan opretholde en sund privatøkonomi, kan du læse mere på www.pengetiltiden.dk

Published in Virksomheder

Comments are closed.